Zelf doen

Mensen die hun kenmerkende sterke kanten kennen en regelmatig kunnen gebruiken, blijken gelukkiger en effectiever te zijn. In deze blog lees je meer over wat sterke kanten zijn.

Je kunt je sterke kanten op allerlei manieren leren kennen. Een goed startpunt is de gratis vragenlijst.

Je sterke kanten vaker gebruiken

Wil je jouw sterke kanten meer gebruiken? Dan is er een bekende oefening om je sterke kanten vaker te gebruiken: character strength in a new way. De oefening is simpel:

  1. Kies een sterke kant die bij je past, waar je energie van krijgt en die je graag iets vaker zou gebruiken.
  2. Gebruik deze sterke kant de komende 2 weken elke dag op een nieuwe manier! Je kunt die sterke kant gebruiken op je werk, thuis, met familie of vrienden, als je alleen bent, onderweg, noem maar op. Zorg voor een geheugensteuntje zodat je er elke dag aan denkt en zet de sterke kant bewust in.

Hier lees je meer over de oefening én vind je inspiratie hoe je sterke kanten op een nieuwe manier kunt gebruiken.

Balans in je sterke kanten

Je sterke kanten kunnen ook doorschieten in je valkuil. Als je met je sterke kanten aan de slag wilt, is echter de eerste stap om echt te waarderen wat er goed is aan je sterke kanten. Het is misschien makkelijk om direct te willen werken aan wat er mis is. Neem echt de tijd om je sterke kanten te waarderen: waarom krijg je er energie van? Waarom past dit bij jou? Hoe gaat het als je goed bezig bent?

Vervolgens kun je ook kijken hoe je balans in je eigen sterke kanten bewaart. In deze blog vind je een uitgebreide oefening om dat uit te proberen.