Mindfulness

Mindfulness is een manier om je bewustzijn te trainen. Gecombineerd met sterke kanten oefen je om je meer bewust te zijn van wat jou energie geeft, waar je goed in bent en wanneer je bijvoorbeeld doorschiet in je goede eigenschappen.

Training

In de 8-weekse training Mindfulness & Sterke Kanten ontwikkel je je mindfulness met behulp van meditaties. Daarbij is er extra aandacht voor de eigenschappen die jouw energie geven en die bij jou passen: jouw sterke kanten dus. Je traint twee onderdelen: strong mindfulness en mindful strengths use. Wil je de training volgen? Hier lees je over de volgende startdatum.

Mindful Strengths Use

Ten eerste gebruik je mindfulness om je sterke kanten te ontwikkelen. Je wordt je meer bewust van jouw positieve eigenschappen. Wat past bij jou en wat geeft je energie? Wat helpt jou om met moeilijke situaties om te gaan? En hoe bewaar je de balans tussen een goede eigenschap en doorschieten in die eigenschap? Denk aan kritisch denken dat doorschiet in perfectionisme of vriendelijkheid voor anderen dat doorschiet in jezelf vergeten.

Strong Mindfulness

Daarnaast gebruik je je sterke kanten ook om je mindfulness verder te ontwikkelen. Veel mensen vinden het een uitdaging om elke dag te mediteren en mindfulness in het dagelijks leven toe te blijven passen. Jouw sterke kanten kunnen je helpen om daarin een passende manier te vinden. Humor helpt je misschien om het niet te serieus te nemen als het een keer niet lukt. Nieuwsgierigheid kan je helpen om steeds weer met een frisse blik te beginnen.

VIA Institute

De training is ontwikkeld door het VIA Institute: Mindfulness Based Strengths Practice. Ryan Niemiec, de directeur van het instituut, heeft een uitgebreide trainershandleiding geschreven. Anouk van den Berg en Matthijs Steeneveld hebben de training met toestemming vertaald naar het Nederlands.

Miniboek: Mindfulness, in je kracht staan en andere hypes

In dit miniboekje maak je in 6 korte hoofdstukken kennis met de theorie achter positieve psychologie, geluk, mindfulness en sterke kanten. In het boekje staan ook praktische oefeningen om direct mee aan de slag te gaan. In hoofdstuk 4 staat een meditatie beschreven waarmee je je sterke kanten kunt ontdekken. Het geluidsbestand voor deze jij op je best-meditatie vind je hier.